Kitten informatie

Vaccinaties:
Uw kitten dient gevaccineerd te worden op een leeftijd van 9 en 12 weken. De vaccinaties zijn tegen Kattenziekte en Niesziekte. Vanaf 12 weken kan tevens een vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) worden gegeven. Dit is verplicht om uw kat mee over de grens te nemen (ook naar België en Duitsland). Vanaf 21 dagen na de vaccinatie mag u met uw kat reizen.
Na deze laatste kittenenting hoeft uw huisdier pas een jaar later weer gevaccineerd te worden. U ontvangt van ons in de toekomst een oproep voor een herhaling van de vaccinaties zodat uw viervoeter goed beschermd blijft.
Ook binnenkatten adviseren wij om jaarlijks te blijven vaccineren. De ziektes kunnen worden overgebracht via uzelf,  mensen kunnen het virus namelijk van buiten mee naar binnen brengen. Het virus overleeft op vele soorten materialen. Daardoor kan het gemakkelijk worden overdragen via bijvoorbeeld schoenen, tassen, handen etc. Niesziekte wordt ook verspreid via de lucht.

Ontwormen:
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen. Daar vermenigvuldigen ze zich, ze voeden zich ten koste van je dier.  Wormen worden ingedeeld in de groepen lintwormen en rondwormen. Onder rondwormen vallen weer zweep-, spoel- en haakwormen. Uw kitten dient ontwormd te worden op een leeftijd van 4, 6 en 8 weken. Daarna wordt dit maandelijks tot hij/zij 6 maanden oud is. Vanaf de 6 maanden kunt u het schema voor de volwassen kat aanhouden: een buitenkat elke 3 maanden, een binnenkat 2x per jaar.

Ontwormingsadvies voor katten:

leeftijd

ontworming

4 weken

1ste keer

6 weken

2de keer

8 weken

3de keer

12 weken

4de keer

4 maanden

5de keer

5 maanden

6de keer

6 maanden

7de keer

volwassen buitenkat: 4x per jaar / volwassen binnenkat: 2x per jaar

Vlooien
Vlooien zijn de meest voorkomende huidparasieten bij huisdieren. Het zijn kleine insecten zonder vleugels, ongeveer 1 – 4 mm groot, met achterpoten die gemaakt zijn om te springen. Kittens kunnen gemakkelijk vlooien bij zich dragen, ook wanneer ze nooit buiten komen. Wij kunnen de eitjes namelijk via onze schoenen mee naar binnen nemen.
Een klein deel van de levenscyclus van de vlo voltrekt zich op het huisdier. Slechts 5% van alle vlooien leeft op het dier, 95% in de leefomgeving. Volwassen vlooien voeden zich met bloed. De eitjes worden op het dier gelegd, maar vallen er vaak af en komen in de omgeving (mand van het huisdier, vloerkleden) terecht.  Daarom is soms ook een behandeling van de omgeving noodzakelijk indien er een vlooienplaag is.
Bij katten die allergisch zijn voor vlooienbeten krijgen erge jeuk, met name in de regio van de onderrug. Bij jonge dieren bestaat er een risico op bloedarmoede. Een goede preventie kan dit voorkomen.

Teken
Teken hebben acht (in plaats van zes) poten en hun lichaam bestaat maar uit twee delen. Ixodes ricinus is de meest voorkomende teek in Nederland. Teken hebben sterk ontwikkelde kaken waarmee ze een gat door de huid kunnen maken om zich met bloed te voeden. Op de aanhechtingsplek kunnen ze voor irritatie zorgen.
Ze spelen een belangrijke rol in de overdracht van ziekten zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose.
Er zijn verschillende producten op de markt die een goede bescherming bieden, wij informeren u hier graag over op de praktijk.

Chippen
Chippen is voor een kat (nog) niet verplicht, maar wel te adviseren. Ook wanneer de kat nooit buiten komt. Mocht hij toch eens ontsnappen kan de dierenarts de chip uitlezen en zo de eigenaar terug vinden. Wij controleren tijdens u bezoek op de aanwezigheid en juiste registratie van de chip voor u.
Mocht u in de toekomst verhuizen, denk er dan aan uw gegevens ook te wijzigen bij de databank waar uw huisdier geregistreerd staat (vaak is dat op www.ndg.nl).

Gebit
Vanaf de leeftijd van 4 maanden gaat de kitten tanden wisselen. Meestal gaat dat bij katten gewoon goed en merkt u hier niets van. Rond de leeftijd van 6 maanden zijn ze uitgewisseld. Na het wisselen is het belangrijk dat er geen 'dubbele' (dus melk- en permanente gebit) tanden aanwezig zijn. Laat het in dat geval altijd even controleren op de praktijk, soms moet de melktand getrokken worden.
Het is belangrijk dat u uw kitten eraan laat wennen dat u af en toe in zijn/haar mond kijkt. Op deze manier kunt u problemen met het gebit tijdig opmerken en indien nodig laten behandelen.

Voeding
Een goede voeding is belangrijk voor u kitten. Een dier in de groei heeft specifieke behoeftes, onder andere een hoog eiwit- en energiegehalte. Goede voeding zorgt voor een energieke kat die een mooie vacht en normaal gevormde ontlasting heeft. Er is een grote diversiteit aan diervoedingen voor uw kitten verkrijgbaar. Graag informeren wij u hierover op de praktijk.

Vachtverzorging
Het is belangrijk om u kitten van jongs af aan te laten wennen om geborsteld te worden, vooral als hij/zij lang haar krijgt/heeft. Langharige katten hebben een aantal keer per week een borstel beurt nodig om te voorkomen dat er klitten ontstaan. Regelmatig borstelen zorgt er ook voor dat er minder haren in de maag van de kat komen. Begin spelenderwijs met borstelen en maak er iets plezierigs van voor u kitten door hem te belonen met iets lekkers.

Spelen
Op de leeftijd van 9-14 weken hebben kittens veel behoefte aan sociaal spel, kittens zijn namelijk dol op spelen. Zorg voor een variatie aan speeltjes om u kitten bezig te houden.  Tevens is spelen ook een goede manier voor het opbouwen van een band met uw kitten.
Het is belangrijk om uw kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Dit voorkomt ongewenst gedrag op latere leeftijd.