Puppy informatie

Vaccinaties
Uw pup dient gevaccineerd te worden op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Deze vaccinaties zorgen voor een bescherming tegen Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil en besmettelijke leverziekte. Vanaf 9 weken is ook vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (“kennelhoest”) mogelijk. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Bij pensions en puppycursus is dit vaak wel verplicht. Als uw pup ongeveer een half jaar oud is raden wij een vaccinatie aan tegen Rabiës (hondsdolheid). Dit is verplicht om uw hond mee over de grens te nemen (ook naar België en Duitsland). Vanaf 21 dagen na de vaccinatie mag u met uw hond reizen. Mocht de vaccinatie eerder nodig zijn dan kan dit ten vroegste vanaf 12 weken.
Na de puppy entingen ontvangt u van ons in de toekomst een oproep voor een herhaling van de vaccinaties zodat uw viervoeter goed beschermd blijft.

Ontwormen
Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen. Daar vermenigvuldigen ze zich, ze voeden zich ten koste van je dier.  Wormen worden ingedeeld in de groepen lintwormen en rondwormen. Onder rondwormen vallen weer zweep-, spoel- en haakwormen. Uw pup dient ontwormd te worden volgens onderstaand schema. Op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken gebeurt dit meestal door de fokker. Als dit niet is gebeurd, is het belangrijk om uw pup een keer extra te ontwormen.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden kunt u het schema voor de volwassen hond aanhouden. Bij de keuze van een geschikt ontwormingsmiddel helpen wij u graag.

Ontwormingsadvies voor honden:

Leeftijd

ontworming

2 weken

1ste keer

4 weken

2de keer

6 weken

3de keer

8 weken

4de keer

12 weken

5de keer

4 maanden

6de keer

5 maanden

7de keer

6 maanden

8ste keer

Volwassen dieren 3-4 keer per jaar

Vlooien
Vlooien zijn de meest voorkomende huidparasieten bij huisdieren. Het zijn kleine insecten zonder vleugels, ongeveer 1 – 4 mm groot, met achterpoten die gemaakt zijn om te springen. Een klein deel van de levenscyclus van de vlo voltrekt zich op het huisdier. Slechts 5% van alle vlooien leeft op het dier, 95% in de leefomgeving. Volwassen vlooien voeden zich met bloed. De eitjes worden op het dier gelegd, maar vallen er vaak af en komen in de omgeving (mand van het huisdier, vloerkleden) terecht. Daarom is soms ook een behandeling van de omgeving noodzakelijk indien er een vlooienplaag is. Honden die allergisch zijn voor vlooienbeten krijgen erge jeuk, met name in de regio van de onderrug. Bij jonge dieren bestaat er een risico op bloedarmoede. Een goede preventie kan dit voorkomen.

Teken
Teken hebben acht (in plaats van zes) poten en hun lichaam bestaat maar uit twee delen. Ixodes ricinus is de meest voorkomende teek in Nederland. Teken hebben sterk ontwikkelde kaken waarmee ze een gat door de huid kunnen maken om zich met bloed te voeden. Op de aanhechtingsplek kunnen ze voor irritatie zorgen.
Ze spelen een belangrijke rol in de overdracht van ziekten zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Bij reizen naar het zuiden is het voor de laatste 2 ziekten heel belangrijk je hond te beschermen tegen tekenbeten.
Er zijn verschillende producten op de markt die een goede bescherming bieden, wij informeren u hier graag over op de praktijk.

Chippen:
Elke hond moet verplicht gechipt zijn. Als het goed is, is dit reeds bij de fokker gebeurd. Het is tevens van belang dat de chip juist geregistreerd staat (www.chipnummer.nl).
Wij controleren de aanwezigheid en juiste registratie van de chip voor u. Mocht u in de toekomst verhuizen, denk er dan aan uw gegevens ook te wijzigen bij de databank waar uw huisdier geregistreerd staat (vaak is dat op www.ndg.nl). 

Gebit:
Vanaf de leeftijd van 3 maanden gaat de pup tanden wisselen. Rond de leeftijd van 6 maanden zijn ze uitgewisseld. Na het wisselen is het belangrijk dat er geen 'dubbele' tanden aanwezig blijven. Met name bij kleinere rassen zien we nogal eens dat de snijtanden of hoektanden 'dubbel' (dus melk- en permanente gebit) blijven staan. Laat het in dat geval altijd even controleren op de praktijk, soms moet de melktand getrokken worden.

Voeding:
De groei is een essentiële fase in het leven van je pup en daarom is een goede voeding zeer belangrijk. Zeker voor pups van snelgroeiende rassen speelt voeding een belangrijke rol in de preventie van het ontstaan van gewrichtsproblemen. Graag informeren wij u hierover op de praktijk.

Beweging:
Voor beweging kun je ongeveer 1 minuut per week dat de hond oud is als richtlijn aanhouden. Een pup van 12 weken mag dus ongeveer 12 minuten wandelen. Belangrijk is gedoseerd te bewegen. Probeer in het begin springen en trappen lopen zoveel mogelijk te vermijden. Wacht met zwaardere belasting, zoals bv behendigheidstraining of lopen naast de fiets, tot een leeftijd van 1 tot 1 ½ jaar. Dus pas zodra uw hond zo goed als uitgegroeid is (dit is ras afhankelijk).

Socialisatie:
Na de laatste puppyvaccinatie (leeftijd van 12 weken) is de pup volledig beschermt tegen de gevaccineerde ziektes.
De eerste 12 weken zijn een hele belangrijke periode in de socialisatiefase van een pup. Daarom is het heel belangrijk om ook voor deze tijd jullie pup al overal mee naar toe te nemen. Vermijdt hierbij wel drukke uitlaatplaatsen, plekken waar veel ontlasting ligt, en laat de pup niet met zieke of snotterige honden spelen.  Alle positieve ervaringen uit deze eerste 12 weken helpen extra mee om tot een sociale pup te ontwikkelen.